Természetes vérnyomáscsökkentő ételek

2021-03-30

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Csökkenteni szeretnéd a vérnyomásod, de nem akarsz gyógyszereket szedni? Nos, ez esetben barátkozz meg azokkal az ételekkel, amelyek segítenek a célod elérésében – szerencsédre meglehetősen bő és tartalmas a lista.

Hazánkban minden harmadik ember magas vérnyomásban szenved, ám sokan nem is tudnak róla, vagy ha mégis, akkor félvállról veszik. Pedig a probléma kezelést, mi több, megoldást kíván. Ám érthető, hogy sokan irtóznak a gyógyszerektől, amik manapság sokszor többet ártanak, mint használnak. Hogy akkor mit tehetünk? Nos, célszerű csökkentenünk a sófogyasztásunkat, növelni a nyers zöldség- és gyümölcsbevitelünket, és lecserélni a fehér lisztes péksüteményeket teljes kiőrlésű gabonafélékre, és gyakran halat, sovány baromfit, sovány tejtermékeket és dióféléket enni. Ezen túl az egészséges életmód: így a megfelelő napi vízfogyasztás (2,5-3 l), elegendő alvás (8 óra), mindennapos mozgás (min. 30 perc), az optimális testsúlyunk elérése és megtartása tovább segít célunk elérésében, vérnyomásunk csökkentésében.

Figyelmeztetés: akinek igazoltan magas vérnyomása van, kövesse az orvos által előírt kezelést, és ha csökkent a testsúlya, javult az életminősége, lejjebb ment a vérnyomása, az orvos is csökkenteni fogja a gyógyszeradagot.

Természetes vérnyomáscsökkentő ételek

Ezen túl azonban érdemes mindazokat az ételeket a mindennapos étkezésekbe iktatni, amelyek bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Lássuk csak, melyek ezek!

1. Spenót, fejes káposzta, kelkáposzta: a zöld zöldségek káliumtartalmuknál fogva elősegítik a nátriumszint csökkenését, azaz – népnyelven szólva – vízhajtó hatással bírnak, ezáltal csökken a nyomás az erekben, csökken a vérnyomás.

2. Fokhagyma: vértisztító és vírusölő hatása révén egész évben érdemes fogyasztani, hiszen immunerősítő ereje egyedülálló, de emellett vérnyomáscsökkentő szerepe is jelentős. Nyersen, pirítósra kenve, szendvicskrémekhez öntetekhez adva pikáns ízt ad az ételeknek.

3. Lazac, szardínia: az olajos halak gazdag omega-3 zsírsav-források, segítenek megóvni a szívet és az érfalakat és csökkentik a vérnyomást. Érdemes legalább hetente 3-5 alkalommal vagy még többször tengeri halakat fogyasztani, ha magas vérnyomással küzdünk.

4. Lenmag: bár hazánkban még nem túl elterjedt a használata, a lenmag értékes hozzávalója lehet frissen kevert salátáknak, gyümölcsös müzliknek, zabkásának, péksüteményeknek, zöldségfasírtoknak. A benne lévő értékes olajok magnéziumban gazdagok, ennél fogva segítenek a vérnyomás csökkentésében.

5. Gránátalma: apró magjai és nehézkes pucolása miatt nem a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, de a jó hír az, hogy már préselve is kapható. A gránátalma leve pedig valóságos csodaszer: tele van értékes tápanyagokkal, emésztést segítő rostokkal és rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást.

Természetes vérnyomáscsökkentő ételek

6. Cékla: az egyik leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő zöldségünk, amit célszerű gyümölcscentrifugával préselve, léként fogyasztani. Aki nem kedveli az ízét, keverje almával, sárgarépával, vagy mandulatejjel és banánnal.

7. Zabpehely: az egyik legegészségesebb reggeli-alapanyag, amit sokszínűen fogyaszthatunk: aszalt és friss gyümölcsökkel ízesítve, fahéjjal, fehérjeporral keverve, dióval megszórva vagy vaníliával megbolondítva. Laktat, segíti az emésztést és rendszeres fogyasztása elősegíti a vérnyomás csökkenését.

Természetes vérnyomáscsökkentő ételek

8. Dió, mandula, pisztácia: gazdagon tartalmaznak egészséges zsírokat és magnéziumot, amelyek támogatják a szív és az erek munkáját, csökkentik a vérnyomást.

9. Olívaolaj: a benne lévő polifenolok segítenek az erek rugalmasságának megtartásában, csökkentik a stoke és az infarktus kialakulásának kockázatát és a magas vérnyomást. Salátákra, szendvicskrémekbe keverve, nyersen használjuk!

10. Étcsokoládé: fontos, hogy minél magasabb kakaótartalmú csokoládét válasszunk – a bennük található flavonoidok tágítják az ereket, csökkentik a vérnyomást. Természetesen nem mindegy, mennyit eszünk az étcsokiból – napi 1-2 kocka az egészséges, nem több…