Miért jó, ha van uborka a háznál?

2021-02-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Néhány évtizede még úgy szólt a szlogen, hogy elhiggyük, ha minden nap tejet iszunk, rettentő erősek leszünk, pedig valójában – a csontozatunk szempontjából – uborkát kéne ennünk. De miért is?

Ez a mindenki számára elérhető, és általában megfizethető áron kapható zöldség rendkívül sok előnyös tulajdonsággal bír, ami kedvező hatással van az egészségünkre, kitűnően használható diétákhoz, de akár arcpakolást is készíthetünk belőle, ha szeretnénk megszabadulni a szemünk alatti karikáktól és a bőrszárazságtól.

Miért jó, ha van uborka a háznál?

Mitől olyan hasznos?

  • Mivel K-vitaminban igencsak gazdag, nagyon jó hatással van a csontozatunkra. Már egy fél kígyóuborka fedezi a napi K-vitamin szükségletünk egyötödét. A csontritkulás ma már népbetegségnek számít, ezért a tejtermékek bevitele mellett ügyelni kéne arra, hogy napi, heti szinten is elegendő uborkát fogyasszunk.
  • Az uborkában rendkívül sok kálium és antioxidáns található - utóbbiak rákmegelőző szerepe jelentős, a kálium pedig jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra.
  • A zsenge uborkamagokban lévő tápanyagok csökkentik a vérzsír-szintet és emésztés javító szerepük is figyelemreméltó.
  • A zöldség folyadéktartalma nagyon nagy, ezért kitűnően alkalmas turmixokba, illetve kipréselt leve a nyári melegben igencsak üdítő. Vízbe is gyalulhatunk belőle hosszú vékony szeleteket – a keleti kultúrákban ez az egyik legfinomabb hűsítő ital citromos jégkockákkal és mentalevelekkel ízesítve.
    Miért jó, ha van uborka a háznál?
  • Szénhidráttartalma csekély, ezért tökéletes fogyókúrás alapanyag. Rosttartalma laktat, segíti az emésztést, telítettség-érzéssel tölt el.
  • Méregtelenítő, vízhajtó hatása jelentős, ezért érdemes akár léböjt kúrákban alkalmazni.
  • Támogatja a hajnövekedést, de leturmixolva külsőleg, hajpakoló alapanyagként is kitűnő.
  • Segít a leégett bőr megnyugtatásában. Nyáron, ha megégünk a tűző napon, reszeljünk le pépesre egy (előtte hűtőszekrénybe tett) kígyóuborkát, majd a pépet kenjük a sérült hámfelületre. Megszünteti a vörösséget, elmulasztja az égő fájdalmat.
  • Gazdag A-, B1-, B6-, C- és D-vitamin forrás, és nagy mennyiségű kalciumot, folsavat és magnéziumot tartalmaz, ennél fogva roborálja a testet, erősíti az immunrendszert.
  • Csökkenti az izomlázat, ezért edzések után célszerű fehérjével együtt fogyasztani.
  • Vérnyomás-szabályozó hatása miatt is igen közkedvelt.
  • Mivel folyadéktartalma 95%-os, tökéletes hidratálószer a testnek.
  • Erősíti a csontokat és segít fogínygyulladás esetén is.
  • Levét reuma kezelésére is használja a népgyógyászat.

Miért jó, ha van uborka a háznál?

Egy kis történelem

A tökvirágúak rendjébe tartozó, a Himalája déli lankáiról származó növényt már legalább tizenkétezer éve ismeri a világ. Az ókori egyiptomiak a piramisépítő rabszolgáknak szomjoltás gyanánt adták, Tiberius császár – mobil szekerekre ültetve – gyógyszerként használta, mivel orvosa napi 1 kígyóuborka fogyasztását írta elő az uralkodónak. A szekereket, mint mobil melegházakat hol a napra gurították, hol mély gödrökbe, a bő termés érdekében. Európában Nagy Károly udvarában tettek róla első ízben említést a 9. században, hazánkban azonban csak sokkal később, a 13. század folyamán terjedt el, elsősorban kolostorkertek növényeként.