Mi fán terem a méhpempő?

2021-02-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Persze, mindannyian tudjuk, hogy nem fán terem, de akkor hol? Egyáltalán, mi az a méhpempő? Tényleg ezt eszi a méhkirálynő? És igaz, hogy ez egy univerzális csodaszer, ami mindenre jó és mennyit kellene belőle fogyasztanunk?

Utánajártunk a kérdéskörnek, hogy megtudjuk, mennyi az annyi, és igazak-e a méhpempőről keringő legendák és hírek.

Tudtad?

A lexikonok szerint a méhpempő a dolgozó méhek garatmirigyében termelődő tejszerű, krémszínű, savanykás anyag, amely elsősorban a méhanya táplálékául szolgál, de élete első három napján minden méhlárva ezt a táplálékot kapja. A mézhez hasonlóan jótékony hatással van az emberi szervezetre, ráadásul a legmodernebb technikával (liofilezéssel) tartósított méhpempő akár két évig is megőrzi bioaktív tulajdonságát.

Mi fán terem a méhpempő

Mit tartalmaz?

A méhpempő a világon az egyetlen anyag, amely 150-nél is több biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. 11-23 százaléka cukor, 60-70 százaléka víz, 9-18 százaléka nyers fehérje és aminosavak, 4-8 százaléka zsír, és rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet találhatunk benne.

Mire jó?

  • A kutatók úgy tartják, a méhpempő fogyasztása önálló hormontermelésre sarkallja az emberi szervezetet, így például inzulint, melatonint, vagy progeszteront tud előállítani szükség esetén.
  • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a méhpempő fogyasztása roborálja a testet és növeli a vitalitást, így segít leküzdeni a kimerültséget, az állandó fáradtságot és segít alvásproblémák esetén.
  • Javítja a sportteljesítményeket és a koncentrációs képességet, így versenyhelyzetben vagy stresszes időszakban sokat segíthet.
  • Méregtelenítő és sejtregeneráló hatása jelentős, de fogyasztását előszeretettel javasolják cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciában szenvedőknek is.
  • Vírusölő, gombaölő és antibakteriális hatása révén növeli a test kórokozókkal szembeni ellenállóképességét és erősíti az immunrendszert.
  • Jó hatással van a termékenységre, így meddőség, valamint menstruációs problémák kezelésére is használják.
  • Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladással küzdő betegeknek is ajánlják, mivel nem csak enyhíti a tüneteket, de segít a gyógyulásban is.

Mi fán terem a méhpempő

Fogyasztása

Frissen, szárítva, vagy mézbe keverve fogyasztható. Ajánlott minimális adagja 100 mg, ajánlott mennyisége napi 500 mg. Javallott reggel, éhgyomorra fogyasztani. A méhpempőkúra általában 6 hétig tart, és évente 2-3 alkalommal alkalmazzák.

Figyelem! Magas fehérje- és aminosav tartalma miatt allergiás tüneteket okozhat, például bőrkiütéseket, az arc duzzadását, a vérnyomás leesését, asztmás rohamot, hányást, hasmenést, néha anafilaxiás sokkot is.