Leveskocka házilag

2021-02-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Ugyan ki ne ismerné azt az érzést, amikor elmegyünk vásárolni, a kezünkbe vesszük a bolti leveskockát, majd elolvasva a hátlapján feltüntetett – nem emberbe való – E-szám tengert, messzire hajítjuk, mondván: ezt egye meg az, aki főzte!

A jó hír azonban az, hogy adalékanyag-mentes leveskockát bárki, bármikor otthon is készíthet magának és a családjának. Ráadásul finomabb és egészségesebb lesz, mint a bolti leveskockák, és az első sikerélmény után a variációk tekintetében határ a csillagos ég! Készíthetünk zöldfűszereset, édeset, paprikásat, kurkumásat, csípőset, kinek mihez van épp kedve, és mit használ a legszívesebben.

Leveskocka házilag

Mi kell hozzá?

Friss zöldségek, fűszernövények, só, bors, olívaolaj, jégkockatartók vagy kisebb dobozok. Az elkészítési metódus egyszerű: a hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, apróra vágjuk és turmixgépben (vagy botturmix segítségével) pépesítjük. Amikor elkészültünk, a masszát jégkockatartókba vagy apró dobozokba kanalazzuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Sokáig (hónapokig, évekig is) eláll, de látni fogjuk, hamar elfogy, mert olyan nagyon jó ízt ad az ételeknek, hogy gyorsan elhasználjuk.

Leveskocka házilag

Receptek:

Leveskocka nyers hozzávalókból

Hozzávalók: 1 kis zeller, 1 fehérrépa, 3 sárgarépa, 1 szál zellerlevél, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 tk kakukkfű, 1 csipet rozmaring, 1 szál póréhagyma, 1 db kisebb paprika, 1 csokor petrezselyem, 2 szál kapor, 1 tk pirospaprika, 1 csipet gyömbér, 2dl olívaolaj, 1 tk tengeri só, őrölt bors

Elkészítés: A hozzávalókat megtisztítjuk, felaprítjuk, és turmixgépbe tesszük, majd mindent pépesítünk. Kisebb műanyag dobozokba, illetve jégkockatartóba kanalazzuk a zöldségmasszát, és felhasználásig a fagyasztóba tesszük.

Leveskocka párolt hozzávalókból

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 1 kg fehérrépa (levéllel együtt), 2 nagy db zeller (levéllel együtt), 6 közepes fej vöröshagyma, 5 db zöldpaprika, fél fej fokhagyma, 4 dl napraforgó olaj, só ízlés szerint, bors

Elkésztés: a hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, pépesítjük. Lábasba tesszük, olajat, vizet, sót, borsot szórunk rá és megpároljuk a zöldségeket. Ha kész, hagyjuk kihűlni a masszát, majd jégkockatartóba adagoljuk és fagyasztóba tesszük.

Tipp

Nem kötelező azonban mindig „kész” receptekre hagyatkoznunk: készíthetünk „tiszta” leveskockákat is, aprított kaporból, petrezselyemből, rozmaringból, bazsalikomból, oregánóból, kakukkfűből, snidlingből, medvehagymából, citromfűből, csalánból vagy rozmaringból. A zöldségeket kevés olívaolajjal / vízzel elkeverve kanalazzuk a jégkockatartókba. Nemcsak szép látványt nyújtanak majd, de az ízük, illatuk is megmarad – amit a felolvasztás után érezni fogunk.

Leveskocka házilag