Gyógyító fűszerek – amiket minden nap használnod kéne

2021-02-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A fűszernövények nem csupán az ételeknek varázsolnak ínycsiklandó ízeket, de közben gyógynövényként is funkcionálnak, hiszen tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ha ilyen szemmel nézed, valószínűleg gyorsan kedvet is kapsz a termesztésükhöz.

A fűszernövények ültetése nem igényel különösebb agrárismereteket vagy kertészeti tudást, mindössze néhány kaspóra, egy zsák virágföldre és néhány tasak vetőmagra van szükségünk. A kaspókat megtöltjük laza földdel, előírásszerűen elültetjük a magokat, majd egy kevés földet szórunk a tetejükre, végezetül pedig meglocsoljuk a cserepeket. Akinél elfér, használhat a balkonon vagy az ablakpárkányban virágládát is – nagyon szép látványt nyújt majd, ha gazdagon telenövik a fűszernövények, amiket aztán már csak nyirbálni kell.

No, de lássuk csak, mit és miért érdemes ültetnünk!

  • Bazsalikom: vasban és A-vitaminban gazdag növény, természetes antioxidáns, amelynek gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása jelentős. Illoolaj-tartalma és kellemes illata miatt előszeretettel használják mediterrán ételekhez (levesekhez, pizzákhoz, tésztaételekhez, salátákhoz). Bokorszerű palántái 30-50 cm magasra nőnek, levelei élénkzöldek, puhák, illatosak. Vízkedvelő, csodaszép növény, a konyha éke lehet egész évben. Nem igényel vegyszeres támogatást, klasszikus bio-növény. Könnyedén eltehető télire is: csokorba kötve, kiszárítva, elmorzsolva nagyon sokáig eláll. A belőle főzött tea hatékonyan segít emésztési panaszok és puffadás ellen, de csillapítja a köhögési ingert és jó hatással van az étvágytalanságra is.
    Gyógyító fűszerek
  • Rozmaring: elsősorban rákmegelőző, rákgyógyító fűszernövényként ismert az E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag rozmaring, amelyet előszeretettel használunk sült húsokhoz és rusztikus sült burgonyához. Gyógynövényként (tea vagy illóolaj formájában) hatékony segítséget nyújt migrén és fejfájás esetén, keringésfokozó és fájdalomcsillapító hatása jelentős. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a belőle készült esszencia használható derék- és hátfájásra, menstruációs hasfájásra, köszvényre, sajgó ízületekre. Vírusos, influenzás időszakban érdemes tea formájában napi szinten fogyasztani, mivel erősíti az immunrendszert és segíti a szervezetünket a betegségek leküzdésében.
    Gyógyító fűszerek
  • Sóska: bár leggyakrabban kertekbe ültetik, balkonládába, cserépbe is vethetünk el sóskát. C-, A- és B-vitamin és vastartalma jelentős, de ásványi sókban és foszforban is igen gazdag. A népi gyógyászat elsősorban vértisztító és vízhajtó hatása miatt használja főként vese- és húgyúti problémákra. Frissen szedett hajtásai felhasználhatók salátákba és főzelékbe, megfelelően édesítve a gyerekek is szeretik. Levelei szárítva, apróra törve, zsiradékkal összekeverve bőrbetegségek gyógyítására használhatók, de joghurtba keverve arcpakolóként is hatékonyan segítenek a bőrproblémákon. Mértékkel kitűnő kiegészítője lehet méregtelenítő kúráknak és diétáknak.
  • Koriander: az egyik legkedveltebb fűszere az ázsiai konyhának. Érdemes gyakran használni, mert A-, C- és K-vitaminban, valamint folsavban, magnéziumban és vasban igen gazdag, így immunerősítő és antioxidáns hatása jelentős. Méregtelenítő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák tisztítókúrákban és különféle diétákban, főként, ha a vese, a máj vagy a tüdő tisztítása a cél. A benne lévő B-vitaminok miatt stresszcsökkentő, nyugtató hatása is figyelemreméltó, így érdemes vele turmixokat, salátákat is ízesíteni. Aromás gyökere és petrezselyemre emlékeztető, kissé citrusos aromájú levelei sokféleképpen felhasználhatók a konyhában, de mivel íze, illata megosztó, érdemes apránként megbarátkozni vele.
  • Zsálya: a baktériumellenes háborúk királynőjének tartott zsálya minden háztartásban ott kell, hogy legyen akár friss, akár szárított formában, hiszen úgy tartják, minden betegséget gyógyít. Az ókori orvosok úgy vélték, a zsálya egyenesen a halhatatlanság növénye lehet. Erős gyulladáscsökkentő hatása révén hatékonyan segít torokgyulladás, ínygyuladás, szemgyulladás, emlőgyulladás és aranyér esetén. Főzete izzasztó, emésztést elősegítő hatású, így nem csak betegségek során, de egy-egy zsírosabb étel után is érdemes elfogyasztani egy csészényi zsályateát. Amennyiben lakásban, balkonon ültetjük el, érdemes neki egy széles, mély dézsát választani, mert a növény cserjéje 80-100 cm magasra is megnő a második évben.
    Gyógyító fűszerek
  • Citromfű: a citromfű egy roppant mutatós növény, fényes világos zöld levelei olyanok, akár a nyári napsütés. Megdörzsölve finom citromillatot áraszt, így előszeretettel alkalmazzák torták, sütemények, hidegtálak díszítésére. Teája könnyed, de annál hatásosabb álmatlanság, stressz, szorongás és meghűlés ellen. Nagyon könnyen termeszthető, a legkisebb cserépben is elfér, és gyorsan bokrosodik. Vízhajtó hatása miatt diéták során is alkalmazzák, teája segít az emésztésben is. Leveleit a virágzás kezdetén a legjobb leszedni, frissen és szárítva egyaránt felhasználhatók.

    Citromfű Extraktum 30 kap.
    1 450 Ft
    48,33 Ft/kap.
    Kosárba teszem