Fekete retek: a legrondább egészséges étel

2021-02-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Bár egész télen kapható, nemigen nyúlsz utána a zöldséges standon, ugye? Hogy miért? Mert csúnya - pláne a színpompás kaliforniai paprikák, harsogó zöld saláták és lilahagymák mellett. Pedig, ha tudnád, mennyi értékes vitamin és tápanyag van benne és mennyi problémát szüntethetsz meg vele, két kézzel kapnál utána!

A fekete retek, noha nem hasonlít rokonára, a már-már pink színű hónapos retekre, ízre nagyon hasonló. Nem csak nyersen, de párolva, főzve, pirítva is fogyasztható. A szerény küllem pedig különlegesen gazdag belsőt rejt. No, de lássuk csak, mit!

  • A népi gyógyászat a fekete retket elsősorban felső légúti betegségek - nátha, megfázás, köhögés, légcsőhurut - gyógyítására használja.
  • Rendkívül gazdag A-, B-, C és E-vitaminban, vasban, magnéziumban, rézben, káliumban, szelénben és cinkben, ezért kitűnően roborálja az immunrendszert egész évben, de különösen a téli hónapokban.
  • Magas rosttartalmának köszönhetően kitűnő emésztés-serkentő, szelíden szűnteti meg a székrekedést, a puffadást és a bélproblémákat.
  • A benne lévő glükozinátok jó hatással vannak a koleszterin-szintre, segítik a máj és az epe méregtelenítését, ezáltal csökkentik az epekő kialakulásának kockázatát. Kialakult epekő esetén nem javallott a fogyasztása.
  • Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a testet az oxidatív stressz okozta károsodástól, így megelőzi a rákos betegségek kialakulását.
  • Lassítja az öregedési folyamatokat.
  • Diéták, fogyókúrák kiegészítőjeként is hasznos, mivel magas rosttartalmánál fogva jóllakottság-érzetet kelt, és segíti az emésztést, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, így nagy mennyiségben sem hizlal.
  • Hatékonyan segít húgyúti problémák esetén.
  • Természetes vízhajtó.
  • Antibakteriális hatása révén segít a méregtelenítésben.
  • Ne feledjük azonban a mondást! „Reggel méreg, délben étek, este orvosság.” – A mondás arra utal, hogy éhgyomorra nem ajánlott retket enni, mert megviseli a gyomrot.

Fekete retek: a legrondább egészséges étel

Ókori zöldség

Ez az Ázsiából származó növény egyike a legrégebben használt, már az ókorban is közkedvelt zöldségeknek. Ha hihetünk a legendáknak, már a piramisépítő rabszolgák is fekete retket fogyasztottak, hogy jobban bírják a megterhelő fizikai munkát, az egyiptomi papok pedig gyógyító olajat készítettek a fekete retek magjából.

Tárolása

A fekete retek nem kényes zöldség. Amennyiben egészséges, kemény héjú példányokat veszünk, és nem vágjuk le a szárát, 3-4 napig harsogóan friss marad, hűtőben, pincében (homokkal rétegezve, ládákban) tárolva pedig hetekig eláll.

Fekete retek: a legrondább egészséges étel

Felhasználása

A legtöbben lereszelve, szendvicsekre téve vagy – fokhagymával, sóval, borssal, joghurttal ízesítve – salátákba keverve fogyasztják, pedig hagyományos leves zöldségként is kitűnő. Wokban megsütve a zellerhez vagy a karalábéhoz hasonlít az íze és az állaga, ebben a formában pirított tésztákhoz, rizshez, sült húshoz egyaránt kínálható.

Természetes köhögéscsillapító

A retek tetejét vágjuk le, kiskanállal kaparjuk ki a belsejét és az így kapott üregbe csurgassunk annyi mézet, amennyi háromnegyedig ellepi. A retek is levet fog ereszteni, így hamarosan megtelik az üreg. Tegyük vissza a tetejére a levágott „kalapot”, alaposan tekerjük be fóliával, majd hagyjuk hűvös helyen (mondjuk egy pohárban, a hűtőben) állni. Másnap az így kapott szirupot öntsük egy kis befőttes üvegbe, és amikor köhögésre, torokgyulladásra, légcsőhurutra bátran fogyasszuk!

Fekete retek: a legrondább egészséges étel