Édesburgonya: nem mindegy, hogy készíted el!

2021-02-10

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Amerikában népszerűbb, mint a hagyományos burgonya, a trópusokon bio-üzemanyagot készítenek belőle és tetőárnyékolás céljából ültetik hatalmas dézsákban a napos teraszokra, hogy nagy leveleivel árnyékot nyújtson. Nálunk most kezd csak népszerűvé válni, ám sokan még így sem tudják, mennyi kincs rejlik a csúnyácska gumókban.

A szubtrópusok legkedveltebb élelmiszere, az édesburgonya (vagy más néven batáta) a hiedelmekkel ellentétben a nem a burgonyafélék, hanem a szulákfélék családjába tartozik, és az íze is inkább a sütőtökére hajaz, mint a krumpliéra.

Gyökérgumója jellegzetes, barnás narancssárga, húsa narancssárga. Hosszú indái és hatalmas levelei vannak (zsenge hajtásai is fogyaszthatók), virágai halványlilák és kísértetiesen hasonlítanak a hajnalkára. A Közép-Amerikában őshonos növényt Kolombusz hozta Európába, ám akkoriban még dísznövényként terjedt el. Később, az 1600-as évek elején, egy angliai szakácskönyvben tesznek róla említést első ízben konyhai alapanyagként.

Édesburgonya: nem mindegy, hogy készíted el!

Mit tartalmaz?

A fejlődő országokban az édesburgonya alapvető és igen gyakori tápláléknak számít. Rendkívül magas C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, de ásványianyag tartalma (kálium, réz, mangén) is jelentős. Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják – különösen főtt változatban, mert úgy alacsonyabb marad a növény glikémiás indexe, mint olajban sütve.

Felhasználása

Az édesburgonyából ma már készítenek lisztet, keményítőt, szeszes italt. A növény felhasználható köretként, saláta formájában, levesekbe főzve, de akár sütemény alapanyagként is.

A legújabb kutatások szerint az édesburgonya legegészségesebb elkészítési módja a párolás, hiszen felkockázva hamar megpuhul és így marad benne a legtöbb tápanyag, ám javasolják, hogy a készételhez keverjünk minden esetben olíva- vagy más növényi olajat, hogy jobban tudjanak hasznosulni a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok.

Édesburgonya: nem mindegy, hogy készíted el!

Miért egészséges?

  • Csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
  • Erősíti az immunrendszert
  • Szabályozza a vércukorszintet
  • Támogatja az emésztőrendszer működését
  • Javítja a látást
  • Csökkenti a PMS kellemetlen tüneteit
  • Stresszcsökkentő hatású
  • Gyulladásgátló

Receptek

Édesburgonya krémleves

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 80 dkg édesburgonya, 8 dl víz, 1 leveskocka, 150 g kecskesajt, fél citrom leve, 1 tk őrölt cayenne bors, 1 tk bors, 1,5 tk só, fél dl napraforgó olaj, a tálaláshoz pirítós kockák és aprított petrezselyem

Elkészítés: Megtisztítjuk és felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd egy lábasban kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított édesburgonyát és megforgatjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, 15 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a kecskesajtot, botmixerrel homogénre pürésítük. Rottyantunk egyet rajta, majd pirítós kockákkal, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Édesburgonya krémleves

Sült édesburgonya hasábok

Hozzávalók: 2 édesburgonya, só, bors, oregánó, a sütéshez kókuszolaj

Elkészítés: Az édesburgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk (vagy uborkagyalun lereszeljük – úgy is nagyon finom lesz), és a fűszerekben megforgatjuk. Bő kókuszolajban aranyszínűre sütjük, sütőpapírra szedjük. Paradicsomszósszal tálaljuk.

Sült édesburgonya hasábok