10 ok, hogy megszeresd a hagymát

2021-02-09

Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az egyiptomiak sebgyógyításra használták, Néró megfázást, Hippokratész tüdőgyulladást kezelt vele, a középkori emberek pedig álmatlanság ellen vetették be. Nem véletlen, hogy a hagyma népszerűsége több ezer éve verhetetlen… De mi haszna lehet belőle a ma emberének?

„Egy valamire való magyar bárhol is jár a világban, mindig van nála rántotthús” – tartja az ironikus, de amúgy teljesen igaz és szerethető mondás, amit kicsit módosítva, de a hagymára is igaz: „Egy valamire való magyar imádja a hagymát.” Ugye, így van?

Akárhogy is, a legtöbb magyaros étel alapja a hagyma, mégpedig a pirított vöröshagyma. Ez adja az igazi ízét és sűrűségét a pörköltnek, a gulyásnak, a halászlének és még sorolhatnánk, de nyersen is kitűnő ízt és illatot ad a tojáskrémeknek, halkrémeknek, pástétomoknak, salátáknak.

Hagymateaként valóságos orvosság, ami igencsak hatékonyan oldja a hurutot és megszünteti a makacs köhögési ingert – nem véletlen, hogy a népgyógyászat évszázadok óta használja.

10 ok, hogy megszeresd a hagymát

Tudtad?

A hagyma természetes légfrissítő, amely influenzás időszakban igencsak a hasznunkra válhat. Vágjunk félbe egy vöröshagymát, és éjszakára tegyük az éjjeliszekrényünkre! Éjszaka megszűri a levegőt, magához vonzza a lélegzettel a levegőbe kerülő baktériumokat és vírusokat, így jó eséllyel, ha mi influenzások is vagyunk, akkor sem fertőzzük meg a családtagjainkat.

10 ok, hogy megszeresd a hagymát

Mitől ilyen egészséges a hagyma?

A fentieken túl egy nagy csokorba szedtük a hagyma előnyös hatásait, ami – ha eddig az íze miatt nem szeretted meg – reményeink szerint magáért beszél majd.

  1. Nagyon gazdag C-vitaminban (a napi szükségletünk egyötödét tartalmazza), rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és megszépíti a bőrt.
  2. B-vitamin, E-vitamin, folsav, kálium, vas, nátrium és mangán tartalma jelentős, kitűnően alkalmazható meghűléses, megfázással, influenzával járó (főleg felső légúti panaszokkal járó) betegségek esetén.
  3. Antioxidáns-bomba, így kitűnő rákmegelőző étel.
  4. Magas magnéziumtartalma miatt jót tesz az izmoknak és a csontoknak
  5. Rostban gazdag, így rendkívül jó hatással van az emésztésre, elmulasztja a székrekedést, segíti a tápanyagok felszívódását.
  6. Biotinban gazdag, így optimalizálja a vércukorszintet, csökkenti az éhségérzetet.
  7. Alacsony a kalóriatartalma, viszont ízletes, sokrétűen felhasználható és rostdús, így diétákban is alkalmazható.
  8. Csökkenti a koleszterinszintet
  9. Jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre
  10. Megszünteti a barna napfoltokat (léként kipréselve, ecettel keverve).

10 ok, hogy megszeresd a hagymát

Tipp

Ha zavar, hogy hagymaszagú a leheleted, rágj el egy szál petrezselymet! Ha a kezeden marad főzés után a hagyma erős illata, hideg vízzel öblítsd le, majd sóval dörzsöld be a bőröd, végül szappannal alaposan mosd le.

Receptek

Hagymaleves

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 3 vöröshagyma, erőleveskocka, 2 liter víz, őrölt bors

Elkészítés: A hagymákat megmossuk, félbevágjuk, felkockázzuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rátesszük a hagymát és 10 perc alatt folytonos kevergetés mellett üvegesre pirítjuk. Felöntjük vízzel, erőleveskockával, sóval, borssal ízesítjük, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Grillezett, sajtos pirítóssal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

10 ok, hogy megszeresd a hagymát

Hagymás kenyér (50 dkg-os)

Hozzávalók: 2.8-3 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál cukor, 3/4 evőkanál tengeri só, 1 hagyma nagyon apróra kockázva - megpirítva, 2 evőkanál olasz kemény reszelt sajt, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő

Elkészítés: A kenyér hozzávalóit összegyúrjuk, bedagasztjuk, 1 órán át meleg helyen kelesztjük. A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, cipóvá formáljuk. Sütőpapírral bélelt formába tesszük és hagyjuk még fél órát kelni. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kenyeret finoman megkenjük / megspricceljük vízzel, és betesszük a forró sütőbe. 45 perc a sütési idő. Ropogós, illatos, belül nagyon puha kenyér lesz belőle.

10 ok, hogy megszeresd a hagymát